Tunesie
Tunesie mag dan een klein land zijn in het immense Noord-Afrika, het land heeft een rijke geschiedenis en prachtige natuurlijke schoonheden. Met haar heerlijke zandstranden aan de Middellandse zee, gezellige badplaatsen en de vele restaurants met heerlijke verse vis, is Tunesie een ideale bestemming voor een geweldige strandvakantie. Buiten dat is het land ook een onderschatte en spannende vakantiebestemming waar diverse culturele bezienswaardigheden en ongelofelijke landschappen verkend kunnen worden.
Tunesie is een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Afrika. Het is een zeer veelzijdig land waar voor ieder wat wils te vinden is. Het land telt oneindig veel schitterende stranden die worden omringd door de mooiste hotels en vakantieresorts. Populaire vakantiebestemmingen in het land zijn het eiland Djerba en de badplaatsen Sousse, Hammamet, Monastir, Mahdia en Port El Kantaoui. Tunesie biedt talloze uiterst luxe hotels waar u alles, maar dan ook alles wat u kunt bedenken voorhanden heeft, daarnaast zijn er ook vele middenklasse- en budgethotels. Tijdens een vakantie in Tunesie kunt u alle kanten op. Van relaxen op fijne zandstranden en excursies door de Sahara tot duiken in de Middellandse zee en het ontdekken van historische Romeinse ruines. Achter de mooie stranden en de hotels bevindt zich een binnenland dat veel variatie kent. Het noorden wordt vooral gekenmerkt door groene bergen, rivieren en meren, terwijl het zuiden van Tunesie juist wordt gedomineerd door de zandduinen van de Sahara, zoutmeren en Berberse architectuur die in films als Star Wars en The English Patient als locatie zijn gebruikt. Laat uw zintuigen de vrije loop wanneer u een kijkje neemt in de steden en kleine dorpjes van Tunesie, bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan de ommuurde medina in Hammamet of Sousse. De hoofstad Tunis is een van de meest verfijnde Arabische hoofdsteden waar de Franse invloeden nog steeds duidelijk terug te vinden zijn in de brede boulevards en winkelcentra. Ook de nog meer actievere vakantieganger komt niets tekort. Vooral watersportfaciliteiten zijn ruimschoots vertegenwoordigd en zelfs de meest spannende activiteiten als parasailing en diepzeeduiken kunt u hier ondernemen. Zoekt u het vertier graag buiten uw resort of het strand dan kunt u kiezen voor een interessante excursie naar een van de vele culturele bezienswaardigheden die Tunesie rijk is. Voorbeelden hiervan zijn Carthago dichtbij Tunis, het Colloseum van El Djem, het Capitool van Dougga en de Moskee van Kairouan. Een goedkope manier van reizen is de gedeelde taxi, waarvoor men op goed geluk naar een taxistandplaats kan gaan: de chauffeurs zijn altijd blij als ze hun taxi vol krijgen.
Flora en fauna
Als u aan Tunesie denkt zult u misschien meteen aan de woestijn en kamelen denken. Heel voor de hand liggend natuurlijk, want in Tunesie is een stuk van de Sahara te vinden. Maar Tunesie is meer dan dat. In Tunesie leven ongeveer 70 soorten zoogdieren, 375 soorten vogels en honderden reptielen, vissoorten en kikvorsachtigen. Verschillende instanties zijn zeer actief in het beschermen van bedreigde diersoorten zoals zeehonden, waterbuffels en berggazellen. Ook zijn er strenge jachtvoorschriften ten aanzien van vossen, jakhalzen en wilde zwijnen. Opvallend aan de flora van Tunesie is dat er vele oleanders, vijgenplanten en eucalyptusbomen groeien.
Stranden
Tunesie is gezegend met prachtige stranden gelegen aan de noordelijke, zuidelijke en oostelijke kusten die het perfecte decor vormen voor een vakantiebestemming voor familie en vrienden. Sommigen van deze stranden hebben zachte en vriendelijke kustlijnen, waar andere stranden juist ruige rotsachtige kustlijnen hebben. De Tunesische stranden zijn de ideale plek om te genieten van de zon of bijvoorbeeld watersporten te beoefenen. In sommige periodes van het jaar, afhankelijk van de stroming en de windrichting, kan er zeewier aanspoelen op de stranden. In het hoogseizoen (juni t/m september) zal men hier geen overlast van ondervinden, aangezien de stranden dan vroeg in de ochtend worden schoongemaakt en al het zeewier wordt verwijderd. In het laagseizoen zijn de hotels zelf verantwoordelijk voor het schoonhouden van het eigen prive-strand. De meeste hotels maken dan een deel van het strand schoon. De meer luxe hotels (4 en 5 sterren) maken dagelijks het gehele strand schoon. Tevens zijn er hoteliers die het zeewier niet laten verwijderen, omdat dit ecologisch onverantwoord zou zijn en er dan meer zeewier aan blijft spoelen. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Eten en drinken
Tunesisch eten wordt gekenmerkt door een pittige en kruidige keuken en wordt beinvloed door de Mediterraanse keuken. Bij alle recepten worden vooral verse en gezonde ingredienten gebruikt en al het eten wordt bereid met natuurlijke producten en ingredienten van hoge kwaliteit. Gerechten in Tunesie worden veelal klaargemaakt in olijfolie en op passende wijze vermengd met de ingredienten die de smaak van de gerechten verder verfijnen. Tunesisch voedsel is erg pittig in vergelijking met andere Noord-Afrikaanse keukens. In de restaurants wordt vaak vers brood geserveerd met olijven en harissa, een pittige chili-dip met rode peper, knoflook en kruiden. Het nationale gerecht is couscous, dat wordt bereid van (lams)vlees, groenten en tarwegries. Ook populair is bledi, gekookte kikkererwten die op smaak worden gebracht met knoflook, paprika, citroen en kummel. Erg lekker is de mechouia salade, die bestaat uit gegrilde paprika, tomaten, knoflook en ui. Als dessert kunt u het mierzoete gebak bestellen, dat eerst in olie wordt gebakken en daarna in de honing wordt gedoopt. In Tunesie worden hele goede witte, rose en rode wijnen geproduceerd. Het is niet aan te raden is om het leidingwater te drinken, u kunt hier wel uw tanden mee poetsen. Mineraalwater is te koop in een van de vele supermarkten.
Douane
Om Tunesie binnen te komen of uit te gaan heeft u een geldig paspoort of legitimatiebewijs nodig. De Tunesische ambassade adviseert om met een paspoort te reizen dat nog minimaal 3 maanden geldig is. De Nederlandse identiteitskaart is alleen geldig op vertoon van een accommodatievoucher.
Ambassade Gentsestraat 98 2587 HX Den Haag tel. :+31 70 3512251 +31 70 3512251 fax : +31 70 3514323
Nederlandse Ambassade in Tunesie 6-8, Rue Meycen BP47-1082 Cite Mahrajene, Tunis Tel: +216 71 79 77 24 Fax: +216 71 78 55 57
Tijdsverschil
In de winter is er geen tijdsverschil, in de zomer is er een uur tijdsverschil met Tunesie.
Valuta
De valuta van Tunesie is de Tunesische dinar (TND). De koers is ongeveer:1 TND = 0,52 EUR (februari 2012). De in- en uitvoer van de Dinar is nog verboden. Creditcards kunnen gebruikt worden om geld op te nemen of te betalen evenals Traveller"s cheques en andere contante valuta. Er kan gewisseld worden op de luchthaven, in de hotels en bij de banken tegen de officiele dagkoers. Bewaar de wisselbewijzen; er kan van elk gewisseld bedrag 30% teruggewisseld worden op de luchthaven met een maximum van 100 Dinar per persoon.
Winkels
De openingstijden van de meeste winkels zijn 09:00 – 20:00 uur. Er zijn in de toeristische gebieden voornamelijk lederwaren, tapijten, (zilveren) sieraden, parfums en stoffen te koop.
Gezondheid
Inentingen zijn niet vereist. Tunesie heeft een warm klimaat en daar moet men wel rekening mee houden. Pas op voor de felle zon, drink geen water uit de kraan (overal is mineraalwater verkrijgbaar), vermijdt te koude dranken en schepijs en let op het nuttigen van etenswaren, zoals ongewassen fruit, op straat. De gezondheidszorg is zeer modern, er zijn veel ziekenhuizen, prive-klinieken, apotheken en aan ieder hotel is een arts verbonden.
Kledingvoorschriften
Het grootste gedeelte van de Tunesische bevolking is islamitisch, met de gewoonten, gebruiken en tradities die daarbij horen. In de hotelzones zal men hier weinig van merken, evenals in sommige toeristencentra. Toch wordt het buiten de hotels op prijs gesteld als men zich niet aanstootgevend gedraagt of kleedt. Vooral bij het bezoeken van lokale (religieuze) bezienswaardigheden en oude medina"s is het aan te raden om bedekkende kleding te dragen (t-shirt met mouwtjes en een broek of rok tot over de knie). U bent te gast in een ander land en bij een andere cultuur. Het wordt door de lokale bevolking over het algemeen zeer gerespecteerd en op prijs gesteld als hier rekening mee wordt gehouden.
Autohuur
Om een auto te mogen huren dient u minimaal 21 jaar oud te zijn.
Telefoon
Om vanuit Tunesie naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Er zijn geen openbare telefoons, in alle plaatsen is een telefoonkantoor. Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te smsen.
Elektriciteit
De netspanning is net als in Nederland 220 volt. Soms is een verloopstekker nodig.
Nationale feestdagen
- 1 januari Nieuwjaarsdag
- 18 januari Dag van de Revolutie
- 20 maart Feest van de Onafhankelijkheid
- 21 maart Feest van de jeugd
- 9 april Dag van de Martelaren
- 1 mei Dag van de Arbeid
- 25 juli Feest van de Republiek
- 13 augustus Dag van de Vrouw
- 1 september Begin van de ramadan
- 15 oktober Feestdag van de Evacuatie
- 30 September Eid Al Fitr (einde ramadan/suikerfeest)
- 7 november Herdenking staatsgreep van Ben Ali
Afstanden vanaf de luchthaven van Enfidha:
- Enfidha-Port el Kantaoui 40km
- Enfidha-Mahdia 110km
- Enfidha-Hammamet 40km
- Enfidha-Sousse 45km
- Enfidha-Monastir 60km